15/02/2024

Мультидонорська координаційна платформа: презентовано пріоритети відновлення на 2024 рік

Відбулося восьме засідання керівного комітету Багатосторонньої координаційної платформи донорів за участі Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова. Відтепер учасниками платформи разом з представниками країн G7 та Європейської Комісії офіційно стали представники Республіки Корея, Швеції, Нідерландів та Норвегії.

На засіданні презентували результати напрацювань України у сфері відновлення у 2023 році, а також пріоритети на 2024 рік. Олександр Кубраков зауважив, що Україна продовжує виконувати зобов’язання на шляху до вступу в ЄС. Підготовлено реформи у рамках Плану України, пов’язаного з програмою Ukraine Facility Європейської комісії.

Прозоре та підзвідне відновлення забезпечується завдяки впровадженню цифрових інструментів, зокрема екосистеми управління відновленням DREAM, яка вже містить 2000 проєктів з різних регіонів країни. DREAM створює єдиний «цифровий шлях» для всіх проєктів, з можливістю отримувати дані на кожному з етапів реалізазації, дозволяючи громадянському суспільству та донорам контролювати проєкти відновлення в режимі реального часу за принципом «всі бачать все».

- Дякую усім членам Міжвідомчої донорської координаційної платформи за підтримку та допомогу у відновленні України. Хочу окремо привітати наших нових членів і спостерігачів, розширення цієї платформи є важливим символом широкої підтримки відновлення серед наших партнерів та сусідів. Працюємо над впровадженням критично важливих проєктів відновлення, які підвищать економічну стійкість, стійкість нашої інфраструктури, розширять наш експортний потенціал і покращать якість життя українців, – підкреслив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.

Серед ключових результатів відновлення:

  • понад 3800 багатоквартирних та 19 тис. приватних будинків;
  • понад 400 шкіл та 200 дитсадків; 400 медичних закладів та установ соціального захисту;
  • 9200 об’єктів критичної інфраструктури;
  • близько 450 об’єктів теплопостачання та понад 200 об’єктів водопостачання й водовідведення.


Крім того, проведено аварійний ремонт понад 2000 км доріг, відновлено 115 автомобільних мостів, близько 26 км залізничної інфраструктури та 46 залізничних мостів. Завершується будівництво безпрецедентного за масштабом магістрального водопроводу довжиною у 145 кілометрів, щоб забезпечити питною водою території, що постраждали від підриву греблі Каховської ГЕС.

Під час зустрічі визначено пріоритетні напрямки відновлення на модернізації України в 2024 році. Серед яких:

  • будівництво та ремонт пошкодженого та зруйнованого житла, сімейних дитячих будинків, будинків соціальної допомоги тощо;
  • відновлення та розширення експортного потенціалу України через розвиток доріг, залізниці, річкові та морські шляхи;
  • децентралізація енергетичної системи, її захист, підвищення її стійкості і продуктивності;забезпечення фінансових стимулів та доступу до фінансування для бізнес-сектору, наших фермерів, підприємців;
  • збільшення потенціалу з розмінування; відновлення та модернізація медичних закладів, з фокусом на реабілітацію та підтримку ментального здоров’я;
  • забезпечення умов для безпечної та якісної освіти, повноцінного шкільного харчування, будівництво та ремонт укриттів тощо;
  • забезпечення обладнанням, ресурсами і засобами зв’язку для служб цивільного захисту та реагування на надзвичайні ситуації.

Кожен з напрямків також потребує впровадження відповідних реформ, в кожному з цих секторів, а також залучення фінансування.

Віце-прем’єр-міністр Олександр Кубраков також закликав до тісної співпраці в питаннях використання заморожених активів рф для відновлення України. Це питання важливе як з погляду справедливості, так і враховуючи загальну вартість потреб у відновленні і модернізації України.

Підписатись на новини