11/01/2024

Впровадження DREAM. Третя зустріч робочої групи "Команда підтримки громад"

Можливості екосистеми DREAM та підтримка спроможності у сфері відновлення обговорювалися під час третьої зустрічі робочої групи "Команда підтримки громад", створеної при Міністерстві відновлення, яка об'єднала представників органів місцевого самоврядування, обласних державних (військових) адміністрацій та проєктів технічної допомоги.
 

DSC08255.jpg


Екосистема DREAM є основною цифровою платформою для ініціювання та реалізації проєктів відновлення й розвитку України.  Станом на січень 2024 року успішно працює основний функціонал для ініціаторів проєктів відновлення, професійний інтерфейс для роботи з даними (Application Programming Interface, АРІ), а також публічний портал з інвестиційними профілями громад, “банком проєктів” та профілями міжнародних партнерів відновлення тощо. 

- Основними лідерами, ініціаторами та драйверами проєктів відновлення є саме представники громад. А лідерство – це завжди відповідальність за результат. Екосистема DREAM допомагає громадам в тому числі будувати свій інвестиційний портфель, залучати кошти на проєкти та контролювати весь процес відбудови. Переваги системи є очевидними, тому ми розраховуємо на те, що громади продовжать активно долучитися до системи, не очікуючи окремого закону, - зазначила Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Сьогодні в DREAM успішно працюють понад 530 органів управління, серед яких представники 19 ОВА, 5 Міністерств Агентство відновлення та інші. Наразі в екосистему заведено вже 1590 проєктів відновлення та розвитку з підтвердженням фінансування на 78,52 млрд гривень. Зокрема всі проєкти, профінансовані з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, а також Європейським інвестиційним банком, Світовим банком, урядами Литви, Естонії та Великобританії. Всі дані щодо проєктів доступні в публічному модулі аналітики https://bi.dream.gov.ua/.

DSC08418.jpg
Керівник впровадження, Проєктний офіс DREAM, Денис Іванов розповів про забезпечення технічної підтримки для ініціаторів проєктів відновлення. Успішно функціонують 524 чати з представниками громад, відповіді на питання в них надаються протягом 20 хвилин. Запрацював чат-бот українською та англійською мовами https://t.me/DREAM_GOV_UA_bot, що надає відповіді на найбільш поширені запитання.

Крім того, команда DREAM Academy у 2023 році організувала навчання для близько 500 громад та регіональних органів влади щодо роботи з екосистемою, участь у якому взяли понад 3000 людей. За словами керівниці DREAM Academy Лариси Снігірьової, у 2024 році для користувачів системи стануть доступні інтегровані навчальні матеріали, роз’яснення, відео та текстові інструкції, онлайн курси. Також громади матимуть доступ до успішних кейсів та проєктів повторного використання. 
DSC08428.jpg
Своєю чергою керівник Проєктного офісу DREAM, Open Contracting Partnership, Віктор Нестуля наголосив на тому, що екосистема стала зручним та ефективним інструментом управління проєктами, вирішуючи чимало “болів” громад. А саме: високе адміністративне навантаження на органи місцевої влади, дефіцит людського капіталу, досвіду та експертизи у відбудові та роботи з інвестиційними проєктами, надлишкова звітність, дублювання інформації по проєктах тощо.

- Навчання та підтримка громад є одними з ключових завдань у впровадженні DREAM. В цьому питанні ми маємо широкі можливості для взаємодії з міжнародними партнерами та представниками проєктів технічної допомоги. Йдеться як про навчання і посилення спроможності громад, так і про підтримку конкретних проєктів відновлення, - підкреслив Віктор Нестуля.

Серед напрямків спільної роботи він визначив наступні:
 

  • реєстрація можливостей підтримки відновлення для громад;
  • використання DREAM для пошуку проєктів та ідей для фінансування;
  • внесення у систему всіх проєктів відновлення, які реалізовані чи реалізуються в рамках проєктів технічної допомоги, в тому числі для їх моніторингу;
  • включення в умови підтримки використання DREAM;
  • комунікаційна підтримка проєктів відновлення та громад у DREAM;
  • координація щодо навчання громад використанню екосистеми.


Проєкти технічної допомоги, як і міжнародні організації, вже можуть додавати в DREAM проєкти відновлення, що реалізуються, чи будуть реалізовані за їхньої підтримки. Це дозволяє забезпечити прозорість та підзвітність у відновленні, та привернути увагу до діяльності партнерів України.

Всі міжнародні партнери вже можуть використовувати можливості DREAM для пошуку та відбору проєктів для підтримки - як через загальний “банк проєктів”, доданих в систему, так і через оголошення окремих програм. Наявність проєкту в екосистемі має стати обов'язковою умовою для отримання фінансової підтримки - як державної, так і міжнародної.

Підписатись на новини