11/01/2024

Досвід громад: виклики відновлення і робота з DREAM

Державна екосистема управління відбудовою DREAM є «єдиним вікном» для роботи органів місцевого самоврядування з проєктами відновлення та модернізації.

Станом на грудень 2023 в систему заведено вже понад 1500 проєктів, підтверджене фінансування - на майже 50 мільярдів гривень. Більшість з цих проєктів ініційовано та оформлено саме представниками громад з різних регіонів України. Використання DREAM дозволяє громадам безпосередньо привертати увагу до потреб мешканців, залучати кошти на проєкти відновлення та ефективно керувати їхнім впровадженням.

З вересня 2023 року понад 150 громад долучилися до бета-тестування екосистеми, пройшли навчання та отримали підтримку у впровадженні проєктів. Сьогодні в DREAM успішно працюють вже більше 500 громад. Екосистема забезпечує ініціаторів проєкту усією необхідною інформацією на етапах його життєвого циклу: від фіксації збитків та розрахунку потреб, розробки деталей до здачі об’єкта в експлуатацію.

Три українські громади, що мають досвід заведення проєктів в DREAM та отримання фінансування на відновлення, поділилися викликами відновлення і враженнями від роботи з системою. 


Ірпінська громада. Київська область

Профіль громади в DREAM: bit.ly/48zGRvk
 


- Під час окупації Ірпеня інфраструктура міста була пошкоджена на 70%. За оцінкою Київської школи економіки для повної відбудови міста потрібно 700 млн євро. На сьогодні критична інфраструктура Ірпеня відновлена повністю. А соціальна, сектор освіти та медицини, лише на 90%.

Одним із головних пріоритетів нашої громади є відбудова житлового фонду. Для нас важливо, щоб мешканці, які втратили свої домівки через збройну агресію росії, змогли повернутися додому.

Зауважу, що з екосистемою DREAM ми працюємо з моменту її бета-релізу. Саме наша громада була активною учасницею фокус-групи і сприяла її подальшому розвитку. А також була яскравим прикладом з реалізації відбудови на цій платформі для інших учасників.

DREAM – це екосистема для залучення донорів, але водночас це повноцінна база для звітності та відкритості громади. Нині ми проводимо структуризацію та ієрархію в системі. Вчимо ініціаторів проєктів користуватися програмою, а саме оперативно вносити та оновлювати інформацію. Для нас вкрай важливо ніколи не здаватися, якнайшвидше долати труднощі та попри все йти вперед. Адже лише той, хто працює, отримує результат. І ми докладемо максимум зусиль, щоб залучити фінансування на повне відновлення постраждалої інфраструктури громади, - розповів Максим Левицький, Лідер з цифровізації (CDTA) Ірпінської громади.

 



Фото: Ясла-садок «Веснянка» Ірпінь
P3 (1).png

 

Тростянецька громада, Сумська область

Профіль громади в DREAM: https://bit.ly/41A8UJ7
 


 - Відповідно до даних проекту Rebuild Ukraine, загальні збитки Тростянецької громади після деокупації становили 104,7 мільйонів доларів. Наразі наша основна мета - забезпечити сталу роботи міської інфраструктури, функціонування критичної інфраструктури та, звичайно, забезпечити житлом місцевих мешканців та протидіяти відтоку населення.

У 2023му основним напрямком роботи для нас було внесення інформації про обʼєкті, які зазнали найбільших руйнувань у громаді для залучення коштів з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Через обмеженість місцевого бюджету ми шукаємо альтернативні джерела фінансування проєктів відновлення. А вже в 2024му громада планує вносити в екосистему DREAM перспективні про’кти громади розвитку та модернізації, - зазначила Олена Коштур, Спеціаліст відділу капітального будівництва Тростянецької міської ради.
 


Віжуал: Тростянецька міська лікарня

термо1.png

Балаклійська громада, Харківська область
 

Профіль громади в DREAM: https://bit.ly/3NKI9vM

 

- Громада значно постраждала під час російської окупації та через обстріли агресора. Найбільших ушкоджень зазнав житловий фонд, а також дорожньо-мостове господарство і заклади соціальної сфери, зокрема заклади освіти. Тому наразі відновлення фокусується саме на таких об‘єктах. Робочі місця і житло - основні пріоритети для відновлення життєдіяльності та розвитку Балаклійської громади.

Дуже важливо, що повертаються мешканці: до широкомасштабного вторгнення на території громади проживало більше 42 тисяч осіб, під час окупації більша частина мешканців була вимушена покинути свої домівки. Після деокупації громади у вересні 2022 року люди почали поступово повертатися до місця постійного проживання. Сьогодні маємо вже 29 тисяч мешканців, і для того, щоб ця тенденція продовжувалась, нам треба забезпечувати діяльність підприємств, шкіл та садочків, функціонування укриттів, щоб люди могли повертатись, повноцінно жити і працювати.

Активно шукаємо фінансових партнерів для проєктів відновлення. Сьогодні співпрацюємо з міжнародними проєктами, зокрема, з німецьким GIZ, Європейським інвестиційним банком (ЄІБ), американським USAID, з яким укладено меморандум про співробітництво в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Допомагає й Харківська обласна військова адміністрація, з якою реалізуємо проєкти відновлення освітніх закладів, а також Агентство відновлення, яке працює над відбудовою пошкоджених від наслідків збройної агресії рф об’єктів у громаді через регіональну Службу відновлення.

Цього року Балаклійська громада стала учасником пілотного проєкту по роботі у державній електронній екосистемі управління відновленням DREAM щодо реєстрації проєктів з повоєнної відбудови по громаді та розпочала наповнення цієї системи проєктами з відбудови. Зокрема, вже внесені проєкти по капітальних ремонтах закладів освіти для залучення інвестицій у громаду.

Наступного року ця робота буде продовжуватися. Життя триває, громада поступово відновлюється, над цим активно працюємо. По багатьох проєктах цього року за рахунок місцевого бюджету виготовили проєктно-кошторисну документацію і вже у 2024 році розпочнемо їх реалізацію, про що будемо звітувати в DREAM, - зауважив Віталій Карабанов, начальник Балаклійської міської військової адміністрації Ізюмського району Харківської області. 
 


Фото. Ясла-садок, м. Балаклія
Screen Shot 2023-12-28 at 1.20.26 PM (1).png

Підписатись на новини