19/02/2024

Екосистема DREAM: презентація для громад Харківщини

Команда Проєктного офісу DREAM спільно з Міністерством відновлення України продовжують серію регіональних презентацій екосистеми для підзвітного управління відновленням.  

Заходи мають на меті залучити представників місцевих громад, обласних військових адміністрацій до роботи з екосистемою, презентувати переваги DREAM для реалізації проєктів відновлення та модернізації регіонів, змінити уявлення про можливості співпраці з міжнародними донорами та залучення інвестицій на потреби громад.  
_DSC0310.JPG  
16 лютого у Харкові 50 представників громад області та ОВА зібралися, щоб обговорити оновлення функціонала екосистеми для ініціаторів проєктів та контриб’юторів, поділитися досвідом роботи з платформою, та зафіксувати переваги системи, що дозволить якісно комунікувати про потреби регіону та реалізовувати пріоритетні проєкти відновлення та модернізації.  

Харківщина – серед лідерів в Україні за кількістю проєктів, заведених в DREAM. Відповідно до даних публічного модуля аналітики https://bi.dream.gov.ua/, з 2142 проєктів, що додано до системи, 266 ініційовано саме в Харківській області. Загальний бюджет проєктів Харківщини, заведених в DREAM, складає 11.03 млрд гривень, при цьому підтверджено фінансування на 5.9 млрд. гривень. На сьогодні з DREAM працюють 28 громад області, але цього року кількість залучених громад і заведених проєктів значно збільшиться.  
_DSC0388.JPG  

-Міністерство впроваджує цілу низку цифрових інструментів відновлення, серед яких – Реєстр пошкодженого і зруйнованого майна, Геоінформаційна система регіонального розвитку та екосистема DREAM, яка інтегрує ці та інші цифрові інструменти для створення єдиного цифрового маршруту проєкту відновлення. DREAM - це унікальне цифрове рішення, яке забезпечить прозоре та підзвітне відновлення на роки вперед, – зазначив, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформації та цифровізації Анатолій Комірний.  

DSC02512.JPG  
Загалом, на сьогодні, понад 700 громад з усієї України працюють з DREAM. Екосистема дозволяє громадам формувати власний інвестиційний портфель та залучати фінансування на проєкти відновлення та розвитку. Інтеграція DREAM з різними державними реєстрами, сервісами та системами, як Дія, Prozorro, ГІС, ЄДЕССБ тощо, значно спрощує процедуру внесення проєкту в екосистему для його ініціаторів, забезпечує актуальність та валідність внесених даних та дозволяє моніторити реалізацію проєкту на кожному з етапів.  

Досвідом оцінки пошкоджень, організації виплат компенсацій та впровадження проєктів поділився Костянтин Коротич, Начальник технічно-аналітичного відділу Департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради.  

- Міська рада Харкова активно використовує DREAM не тільки для проєктів, що фінансуються з Фонду ліквідації, але і всі проєкти інвестицій. Команда, яка працює з екосистемою, активно формується, вчиться правильно робити контент та створювати проєкти. Ми бачимо DREAM як основний інструмент для відновлення, – зазначив він.  
DSC02572.JPG  

Керівник Проєктного офісу DREAM, Open Contracting Partnership, Віктор Нестуля, підкреслив, що згідно з рішенням уряду України державна цифрова екосистема DREAM стане банком публічних інвестиційних проєктів, які відповідають пріоритетам національного та регіонального розвитку. Наразі в екосистемі завершується оцифрування повного циклу реалізації проєкту відновлення, розробляється функціонал для міжнародних партнерів та донорів.  

- Використання DREAM має стати обов’язковим для всіх ініціаторів проєктів відновлення, тому ми прагнемо створити цифрову систему, що буде зручною та зрозумілою для всіх учасників процесу відновлення України. Важливо створити «єдине вікно» для роботи з проєктами відновлення, як для ініціаторів проєктів, так і для міжнародних партнерів, щоб забезпечити максимальну прозорість та підзвітність відновлення. Це дозволить громадськості, владі, бізнесу, контриб’юторам отримати інформацію про проєкт протягом усього життєвого циклу та повністю контролювати його на всіх етапах, – підкреслив Віктор Нестуля.  
DSC02594.JPG  
Менеджер впровадження Проєктного офісу DREAM Володимир Жданов своєю чергою презентував учасникам заходу ключовий функціонал екосистеми та підкреслив переваги DREAM для ініціаторів проєктів. В тому числі він наголосив на можливості системного навчання для користувачів системи та постійній технічній підтримці зокрема, через канали для зв’язку з громадами, чат-бот, Фейсбук-спільноту. Крім того, представив регіональних партнерів DREAM з Інституту аналітики та адвокації, що допомагають з впровадженням екосистеми саме в Харківській області.  
DSC02746.JPG  
Володимир Жданов також зауважив, що приєднання до системи на ранніх стадіях дає громадам більше часу на підготовку проєктів. А детальне та якісне заповнення картки проєкту в DREAM допоможе прискорити залучення фінансування.  

Доєднатись до роботи з системою можна заповнивши форму заявки за посиланням: https://bit.ly/48GWTUJ  

Під час заходу також відбулось нагородження найбільш активних користувачів екосистеми DREAM в Харківській області.  

_DSC0434.JPG  
Презентація екосистеми DREAM в Харкові відбулася за ініціативи Міністерства відновлення, Агентства відновлення, Проєктного офісу DREAM, за підтримки Оpen Сontracting Рartnership, UK International Development та Харківської Обласної військової адміністрації.

Підписатись на новини