15/03/2024

Приклади відновлення в DREAM: уряд Литви профінансував відбудову ліцею в Бородянці

У Бородянці офіційно відкрили оновлений «Литовсько-Український ліцей №1», розрахований на 700 учнів. Школу, що на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну зазнала руйнувань внаслідок ракетно-бомбових ударів та потрапляння снарядів, відновили та модернізували завдяки інвестиціям Литви. На знак вдячності за підтримку Бородянський ліцей №1 і змінив попередню назву. В рамках проєкту побудовано унікальне автономне підземне укриття, що оснащене ліфтом. Тут одночасно можуть комфортно перебувати до 800 осіб.

«Від початку широкомасштабного вторгнення Литва забезпечує всебічну підтримку Україні, зокрема, у відновленні закладів освіти. Сучасні, безпечні, комфортні школи і дитячі садочки – це не просто освіта для дітей, це можливість відновити життя в постраждалих громадах. Ліцей в Бородянці – яскравий приклад таких проєктів, він також заведений в екосистему DREAM, що забезпечує прозорість та підзвітність його впровадження. Дякую литовським партнерам за підтримку, яка, впевнений, буде тільки зростати», – зазначив Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Бюджет реконструкції «Литовсько-Український ліцей №1» склав майже 8 мільйонів євро (365.5 мільйонів гривень). Реалізацією проєкту опікувалося Центральне агентство управління проєктами (CPVA). Фінансування забезпечив Фонд розвитку співпраці та гуманітарної допомоги Литви.

Як зауважила Міністерка економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте, Литва допомагає відбудовувати зруйновані міста України, не чекаючи кінця війни, і вже виділила понад 14 мільйонів євро на будівництво тимчасового поселення, реконструкцію шкіл, дитячих садків та інших проєктів.

«Разом ми відбудуємо Україну, і разом ми досягнемо перемоги для всіх нас», – наголосила Міністр на церемонії відкриття ліцею.

«Діти не можуть бути мішенями війни. Атаки проти дітей — це тероризм. Нововідкритий Литовсько-Український ліцей є знаком надії та знаком неминучої перемоги України. Коли Україна переможе варварську агресію Росії, випускники цієї школи стануть творцями нової України. Ми повинні мобілізувати всі наші зусилля, щоб це сталося якомога швидше», – сказав Габріелюс Ландсбергіс, Міністр закордонних справ Литви.

Оновлений ліцей в Бородянці – це нова, сучасна триповерхова будівля. Класи оснащені «розумними» дошками та інтерактивними столами для початкової освіти. Робочі місця вчителів обладнані комп'ютерами, принтерами та іншими пристроями.

Сторінка проєкту в екосистемі DREAM: https://bit.ly/3PpFWqu

Новий досвід будівництва автономного укриття поруч із школою став поштовхом до програми з будівництва ще шести таких укриттів по всій країні, фінансованої Європейським Союзом та Литвою (15,5 мільйонів євро). Крім того, Литва оголосила міжнародний архітектурний конкурс в межах проєкту «Школа майбутнього для України», мета якого створити готовий до впровадження та безкоштовний адаптивний архітектурний дизайн для будівництва нових шкіл в Україні. За реалізацію цих проєктів також відповідатиме CPVA.

«Відновлення освітньої системи є одним із пріоритетів Литви у підтримці України. Кожна школа або дитячий садок, відбудовані, чи нові, представляють більше, ніж освітній простір: вони символізують стійкість України, її силу та оптимізм, підкреслюючи, що Україна не сама у цій боротьбі», – додала заступниця директора CPVA Раса Сураученє.

Нагадаємо, Центральне агентство управління проєктами (CPVA) активно працює в Україні з 2017 року. У 2023 році агенція реалізувала проєкт відбудови дитячого садка «Рута» в Ірпені, який був пошкоджений на 75% під час атак на Україну.

Підписатись на новини